• GSA v Španielsku

          • Týždeň bol zameraný na jednej strane na spoznávanie a vzájomnú výmenu skúseností učiteľov spomínaných krajín, na druhej strane na spoznávanie kultúrneho a duchovného dedičstva Španielska.

             

            V dňoch 15. až 20 apríla sa naši žiaci a učitelia v rámci projektu Comenius - multilaterálne partnerstvá zúčastnili už druhého vzájomného stretnutia, ktoré sa konalo v Španielsku.

            Názov dvojročného projektu, do ktorého je zapojené GSA, je We aren´t problematic teda Nie sme problematickí. Projekt sa konal na medzinárodnej úrovni a stretnutia sa zúčastnili učitelia a žiaci z rôznych krajín: Turecko, Španielsko, Nemecko, Taliansko, Bulharsko, Rumunsko, Litva a Slovensko. Učitelia spoločne premýšľali nad elimináciou problémových prejavov žiakov v školách, nad príčinami problémov, ktoré majú a navrhovali možné riešenia. Príspevok GSA v oblasti prevencie pred problémami so žiakmi bol zameraný na príkladné ovzdušie školy a školských kolektívov od tried až po učiteľov.

            Týždeň bol zameraný na jednej strane na spoznávanie a vzájomnú výmenu skúseností učiteľov spomínaných krajín, na druhej strane na spoznávanie kultúrneho a duchovného dedičstva Španielska. Študenti aj učitelia mali možnosť zblízka spoznať kultúru, históriu, školský systém či zvyky krajiny, v ktorej boli a porovnať ich s krajinou, z ktorej každý pochádzal.


            Čo sa týka programu, bol skutočne veľmi bohatý. Tvorili ho stretnutia v škole, návštevy iných škôl, návšteva historických, náboženských či kultúrnych pamiatok, múzeí, koncertov. Počas pobytu žiaci navštívili aj najznámejšie pútnické mesto Compostelu. Už teraz sa žiaci a učitelia môžu tešiť na najbližšie stretnutie v októbri tohto roku, kedy bude hostiteľskou školou práve naše Gymnázium sv. Andreja v Ružomberku.

             

        • NOC ČÍTANIA BIBLIE
          • NOC ČÍTANIA BIBLIE

          • Po roku sme sa opäť stretli v hojnom počte na nevšednej Noci čítania Biblie v našej škole v noci z 13. na 14. decembra.

            Témou tohtoročnej noci bola kniha Exodus - Z tmy do svetla.

            Viac o projekte informovali na Rádiu Lumen: infolumen_Noc_Biblie_14_12_2013.mp3

            Priamy audiomost s Rádiom Lumen si môžete vypočuť tu: audiomost_gsa_13_12_2013.mp3

            Program u nás pozostával zo sv. omše, ktorú sme mali spoločne so Základnou školou sv. Vincenta. Pokračovali sme na našej škole spomienkou na Pesah, čiže židovskú večeru ako pripomienku Pánovho prechodu. Nasledovalo živé spojenie s Rádiom Lumen, ktoré spájalo cez telefonát jednotlivé školy na slovensku,ktoré sa do projektu čítania Biblie zapojili.

            Najzábavnejšou časťou bolo rozdelenie účastníkov do 5 skupín, podľa kmeňov Izraela, ktorých úlohou bolo absolvovať pripravené zastavenia nad Božím slovom a úlohami a získavať tak body a indície. Nakoniec bola táto súťaž vyhodnotená a vrcholom noci bolo stretnutie s Ježišom v Eucharistii a požehnanie na dobrú noc.

            Ďakujeme za požehnaný večer i noc

            Kamil Nemčík a Peter Nákačka

             

          • Počítačové kurzy

          • Gymnázium sv. Andreja organizuje kurzy výpočtovej techniky pre začiatočníkov a pokročilých.
            Možnosť prihlásiť sa emailom (stano@gsa.sk alebo truchan@gsa.sk) alebo telefonicky na číslach 044 432 94 62 alebo 0907 693 525 alebo 0905 622 725. Viac o kurzoch sa dozviete kliknutím na odkaz v navigácii E-Learning GSA