• Chelm - XX. Umelecká prezentácia mládeže II. lýcea
          • Chelm - XX. Umelecká prezentácia mládeže II. lýcea

          • Vo štvrtok 25. apríla som sa mohol stretnúť s novým vedením našej partnerskej školy v poľskom Chelme. Práve v tento deň pripravila naša partnerská škola pre svojich žiakov jubilejný XX. ročník umeleckej prezentácie mládeže, ktorá sa niesla v téme filmovej hudby. Piesne, tance, prednesy a scénky známych filmov tak dostali vďaka prevedeniu mládeže nový šat a mohli ste si zaspomínať pri 22. vystúpeniach na rôzne filmové hity.

            Samotnej prezentácii však predchádzalo spomínané stretnutie s novým vedením II. lýcea v Chelme, pri ktorom sme si potvrdili obojstranný záujem na rozvíjaní ďalšej spolupráce. Vyzdvihnem hlavne dva projekty na ktorých už dva roky spolupracujeme. Tým prvým je účasť poľského školského spevokolu Rapsodia na našom festivale Cantare choraliter a druhým je spolupráca na projektoch e-twinning, ktoré prebiehajú aj v tomto školskom roku medzi našimi školami.

            Nahliadol som aj do útrob školy, predstavili mi jednotlivé časti školy, z čoho ma najviac zaujali dve telocvične a dve gymnastické miestnosti, k tomu "malá" aula asi pre 100 ľudí. Škola v Chelme je trošku väčšia ako naše GSA a celkovo má cca 530 žiakov. Podmienky v ktorých existuje sú porovnateľné s tými našimi. 

            Po prehliadke školy nasledovala prehliadka mesta, ktorej dominovala návšteva kriedovej bane, keďže celý Chelm leží na kriede a dvoch nádherných barokových bazilík, ktoré poukazovali na dávnejšiu prítomnosť biskupa v tomto meste a miestom vojvodstva. 

            Kamil Nemčík