• Budeme mať UČITEĽKU SLOVENSKA?
          • Budeme mať UČITEĽKU SLOVENSKA?

          • V každej škole sú dobrí pedagógovia, ale sto učiteľov našlo odvahu dať o sebe a o svojej práci vedieť.

            Do národného kola prvého ročníka súťaže Učiteľ Slovenska sa mohli prihlásiť učitelia základných a stredných škôl, ale aj školitelia v online kurzoch. Nominovať ich mohla aj široká verejnosť.

            Celkový víťaz slovenského kola postupuje na svetové finále Global Teacher Prize.

            Z 312 nominácii prihlášku nakoniec poslalo presne sto pedagógov. Vo finálovej desiatke, ktorú na základe pevne stanovených kritérii vybrala odborná komisia, sú iba dvaja muži.

            Prečítajte si desať nominácii a v pripravenej ankete môžete kliknúť na osobu, ktorej chcete dať hlas.

            CEEV Živica a Komenského inštitút vyhlási výsledky tohtoročnej ceny Učiteľ Slovenska 2018 na galavečeri 2. októbra.

            O našej pani učiteľke sa dočítate a hlasovať môžete tu:

            https://domov.sme.sk/c/20911186/ucitel-slovenska-helena-drobulova.html?ref=tab

             

            Reportáž o jej práci priniesla aj MTR Ružomberok a nájdete ju tu: 

            https://www.facebook.com/GSAruzomberok/videos/677044755997863/

             

        • DofE ocenenie pre žiakov GSA
          • DofE ocenenie pre žiakov GSA

          • NÁDHERNÁ CEREMÓNIA V ROZPRÁVKOVOM PROSTREDÍ.❤️Skoro 240 mladých ľudí zo Žilinského, Trenčianskeho, a Banskobytrického kraja si dnes prebralo na ceremónii v Château Gbeľany Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE). Ste mega!❤️💪

            Veľká vďaka patrí aj inšpiratívnym oceňovateľom našich absolventov, Andrew Garth z British Embassy, Bratislava, Michal Pastier z Exponea, úžasní členovia kapely S Hudbou Vesmirnou, Ivan Peschl z Towercom a Peter Ceresnik z HB Reavis.

            Práve Ivan Peschl z Towercomu oceňoval absolventov DofE z GSA, Valentína, Máriu a Dianu, ktorí si prevzali svoje bronzové ocenenia DofE. Využili sme však príležitosť na stretnutie s Veľvyslancom Británie, či s Hudbou Vesmírnou, ktorí boli hlavnými hosťami celého slávnostného oceňovania 😉 GRATULUJEME!!!

        • DofE - Medzinárodná cena vojvodu z Edinburgu
          • DofE - Medzinárodná cena vojvodu z Edinburgu

          • Program DofE

            Program Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (skrátene DofE) sa realizuje v 140 krajinách sveta a ročne ho absolvuje viac ako 1,3 milióna mladých ľudí, vďaka čomu DofE uznávajú špičkové svetové univerzity a takisto najväčší svetoví zamestnávatelia pri prijímacích pohovoroch. Hlavným dôvodom je, že tieto inštitúcie hľadajú v mladých ľuďoch predovšetkým rozvinuté charakterové vlastnosti ako napr. samostatnosť, vytrvalosť, cieľavedomosť a schopnosť prevziať za seba zodpovednosť, ktoré DofE priamo rozvíja.

            Mladý človek si sám stanovuje ciele, ktoré musí po dobu realizácie programu (6-18 mesiacov+) napĺňať. Učiteľ alebo dobrovoľník v programe figuruje ako mentor a rovnocenný partner, ktorý účastníka vedie k napĺňaniu svojich cieľov v oblastiach ako Šport, Rozvoj talentu, Dobrovoľníctvo a Dobrodružná expedícia. Program DofE tak poskytuje mladým ľuďom priestor na realizáciu svojho talentu, svojich záujmov, rozvíja motiváciu a osobnú a spoločenskú zodpovednosť. Zapojeným školám a učiteľom okrem iného ponúka možnosť zvýšiť touto skúsenosťou svoje organizačné a profesionálne zručnosti.

            Na Slovensku bolo v minulom školskom roku 2017/2018 do DofE zapojených vyše 2200 účastníkov. Momentálne sa DofE realizuje na vyše 160 organizáciách a školách.

             

            Naša škola je do programu zapojená 3 rok.

             

            V prípade záujmu o zapojenie sa do programu, prosím, kontaktujte p. r. Kamila Nemčíka, p. k. Floriána Volfa alebo p. u. Helenu Drobúlovú.

             

            Deadline na zapojenie sa do programu je 21.9.2018.

            www.dofe.sk

        • GSA-ci v Budapešti
          • GSA-ci v Budapešti

          • Počas tohtoročných prázdnin (12. – 17. 8. 2018) zavítalo dvadsať žiakov a absolventov Gymnázia sv. Andreja do hlavného mesta Maďarska. Zúčastnili sa druhého medzinárodného stretnutia absolventov nábožensko-sociálnych projektových týždňov, tzv. Projektwochen, ktoré už niekoľkokrát aj na Slovensku zrealizovala organizácia SocioMovens v spolupráci s cirkevnými gymnáziami Spišskej diecézy. Cieľom podujatia s názvom Compact for Europe bolo umožniť mladým zo siedmich krajín Európy (Slovenska, Maďarska, Rumunska, Poľska, Nemecka, Chorvátska a Ukrajiny) zažiť radosť zo spoločenstva, nadviazať nové priateľstvá, vzájomne si zdieľať svoje skúsenosti z náboženského života a sociálnej práce a povzbudiť sa k aktívnemu prežívaniu viery. K silným momentom podujatia určite patrilo stretnutie s maďarským prímasom kardinálom Petrom Erdőm, ale aj duchovné impulzy zakladateľa organizácie SocioMovens preláta Petra Klasvogta a svedectvá členov katolíckeho resocializačného inštitútu Fazenda z Mníchova. V programe bola tiež prehliadka Budapešti a návšteva Ostrihomu. Vrcholom podujatia sa stal koncert START UP medzinárodného zoskupenia Gen Verde (z Loppiana), ktorý účastníci pripravili pod vedením tejto skupiny v rámci kreatívnych workshopov. Takýmto originálnym spôsobom preniesli spoločné motto „Giving Europe a Soul“  (Dať Európe dušu) doslova na javisko.

            Peter Nákačka