• Erasmus + - Keď vzdelávať (sa) je radosť
          • Erasmus + - Keď vzdelávať (sa) je radosť

          • V rámci nového projektu EÚ - Erasmus + s názvom "Keď vzdelávať (sa) je radosť" majú naši učitelia možnosť počas projektového obdobia získať, či upevniť si nové poznatky z odborov jednotlivých predmetov v školiacich centrách Európy. 

            Ako prvá sa projektu zúčastnila Mgr. Anka Viglašová, ktorá nám priniesla túto správu. Ešte počas letných prázdnin sa školení a kurzov zúčastnia ďalšie učiteľky: Mgr. Lucia Olosová, Mgr. Zoja Dubovcová a Mgr. Laura Soboňová, ktoré rovnako navštívia rôzne školiace centrá v Anglicku.

            Prajeme požehnaný čas čerpania námetov pre naše GSA ;)

            Týždeň hudby a hudobnej po anglicky

            „Načo mi to bude?“ To je azda najčastejšia otázka, ktorú si kladieme, keď sa učíme... Keď som bola gymnazistka, tiež som si nevedela predstaviť, kedy sa mi zíde všetko to, čo som sa učila – a možno je symbolické, že v deň, keď som odchádzala do Anglicka, som sa ráno v kostole stretla práve so svojou angličtinárkou z cirkevného gymnázia v Piešťanoch.

            „Dnes využijem, čo ste ma naučili,“ hovorím jej s úsmevom, „idem na kurz učiteľov hudobnej do Anglicka!“ Kurz bol v Cheltenhame. Donedávna som netušila, že také mesto vôbec existuje. Je však dosť veľké a okrem historických budov (najstaršou z nich je dodnes fungujúci kostol zo 7. storočia) sa pýši aj svojou tradíciou – medzinárodným hudobným festivalom. Každoročne v lete sa v meste a jeho okolí koná niekoľko zaujímavých koncertov. Našu skupinku tvorilo 11 učiteľov hudobnej z rôznych krajín – Španielsko, Taliansko, Nemecko, Maďarsko a zo Slovenska som bola iba ja. Všetci prednášajúci a tí, ktorí viedli naše kurzy a worksopy, boli veľmi milí, snažili sa hovoriť slowly a easy ;) a pre nás bolo zaujímavé počuť a vidieť, ako sa učí v Anglicku. A keďže tam sa ešte letné prázdniny nezačali, mohli sme navštíviť niekoľko škôl a byť prítomní na vyučovaní (ako keď k nám chodia praktikanti).

            Mnoho vecí máme spoločných, no niektoré sú úplne iné: všetci žiaci mali uniformy (a vyzerali v nich naozaj pekne ), hudobná sa u nich učí povinne až do maturity a školský poriadok majú rozpísaný do podrobností, ktoré by sa nám mohli zdať kuriózne, no oni s ním majú zjavne dobrú skúsenosť. Rozpis jednotlivých priestupkov a trestov za ne zaberá celé dve strany A4 a uvádza sa v ňom napr. to, že kto chce mať jednotku zo správania, nesmie sa u neho vyskytovať žiadna z vecí ako: behanie po školských chodbách s krikom, odhadzovanie odpadkov, žuvačky, používanie mobilného telefónu mimo „phone zone“ alebo bez dovolenia v triede, nadávanie a iné... (Myslím, že sa v nasledujúcom školskom roku niečím necháme inšpirovať... ) Niektoré priestupky sa však dajú „odčiniť“ – napr. tým, že žiak určitý čas robí poriadok, zbiera smeti alebo čosi podobné. (Na jednej z fotiek si môžete všimnúť dve dievčatá, ktoré zbierajú odpadky.)

            Katedrála v Gloucestri je medzi deťmi a mladými známa tým, že sa v nej natáčal film Harry Potter. Myslím však, že v skutočnosti je ešte krajšia ako vo filme. Nepôsobí tak hrôzostrašne ako chvíľami pri sledovaní Harryho, naopak, dýcha skôr pokojom – človeka priam vtiahne do svojej histórie... Môžeme sa v nej v duchu stretnúť so všetkými, čo už viac ako 13 storočí práve medzi týmito múrmi hľadali pokoj, silu a útechu a prichádzali, aby sa tu stretli s Bohom. A keď v tej veľkolepej katedrále zazneli tóny orchestra, ktorý mal okolo 100 členov, nádherná melódia sa niesla v priestore až do posledného radu, kde sme sedeli my. Ten koncert mi znie v ušiach ešte aj dnes, keď už doma na Slovensku plná vďačnosti píšem tieto riadky... Niečo z toho, čo ostalo medzi riadkami, prezradia fotky. A to ostatné vám príležitostne rada dopoviem osobne. 

            Mgr. Anna Viglašová

            Stretnutie so Shakespearom

            V rámci projektu EÚ Erazmus+ s Keď vzdelávať (sa) je radosť som sa zúčastnila kurzu Secondary Language and Methodology Refresher for Secondary /Adults v Cambridge v nádhernom prostredí jednej z 31 colleges University of Cambridge (Homerton College) organizovanom inšitúciou Bell English.

            Počas dvoch týždňov som sa spolu s ďalšími 15 učiteľmi zo Slovenska, Slovinska, Poľska, Nemecka, Holandska, Francúzska, Talianska, Cyprusu a Japonska od pondelka do piatku zúčastňovala hlavného kurzu doplneného v popoludňajších hodinách o worskhopy a cultural talks venovaným napríklad otázke Brexitu, britských zvykov a humoru. Učitelia, ktorí viedli kurzy a worskopy boli veľmi profesionálni, so skúsenosťami s učením angličtiny v rôznych krajinách a/ako aj s tvorbou materiálov pre výučbu angličtiny. Bolo zaujímavé porovnať organizácu šk. roka, systém záverečných skúšok a školské systémy v rôznych krajinách, dokonca som našla dve pozitíva slovenského školského systému J

            Piatky popoludní a cez víkend sme mali možnosť zažiť Shakespeara v jednej zo záhrad, neodmysliteľnú súčasť Cambridge – punting (člnkovanie sa na špeciálnych člnoch s plochým dnom, ktoré sa posúvajú pomocou dlhej tyče odrazmi odo dna), spoznávať Cambridge ako aj blízke i vzdialenejšie okolie.

            Vďaka všetkým formálnym i neformálnym aktivitám bol pre mňa tento kurz nesmierne obohacujúci nielen po stránke metodologickej a lingvistickej, ale aj interkulturálnej.

            Mgr. Lucia Olosová

            Poznámky z Londýna

            Dvojtýždňový kurz na zdokonalenie a rozšírenie učiteľských zručností pre angličtinárov stredných škôl som absolvovala na škole Saint George International v centre Londýna. Program v škole bol bohatý, veľa sme sa rozprávali a diskutovali o rôznych témach spojených s učením (sa) cudzieho jazyka, prednášaná teória bola vždy prepájaná s praxou, nám známe metódy či prístupy boli rozšírené o nové možnosti ich využitia, aktívne sme spolupracovali s našimi vyučujúcimi a na vlastnej koži skúšali nám doteraz neznáme a nové metódy učenia anglického jazyka.
            Získala som množstvo materiálov, pri ich študovaní som si hneď robila poznámky, ktoré metódy v ktorej triede a kedy použijem. Samozrejme, nemôžem žiakov zavaliť množstvom nových aktivít, do svojho učiteľského repertoára ich budem zavádzať postupne počas nasledujúceho školského roka.

            Popoludní sme mali možnosť spoznávať významné historické pamiatky a život Londýnčanov, nadväzovať nové kontakty a komunikovať s účastníkmi ďalších kurzov (doslova z celého sveta) , niekoľko večerov bolo venovaných kultúrnym podujatiam a zábavám. Náš turistický sprievodca rozprával pútavo, spomenul i niekoľko udalostí zo zákulisia kráľovskej rodiny či rôznych medzinárodných podujatí organizovaných v Londýne. Jedným z najkrajších zážitkov bol pre mňa muzikál Mamma mia s dejom vystavaným na pesničkách populárnej skupiny ABBA, návšteva Dickensovho sveta a miest neďaleko Londýna, kde žil tento známy anglický spisovateľ ako i londýnska ZOO, kde animátori zábavne i poučne približujú život zvierat z rôznych kontinentov sveta.
            Raritou bolo počasie – zo Slovenska sme odchádzali sprevádzaní upršaným chladným „anglickým“ počasím, v Londýne som však v prvý týždeň zažila netypické extrémne horúčavy (historicky rekordných 34 stupňov).

            Rodina, u ktorej som bývala, bola milá, priateľská a otvorená, domáca pani bola učiteľka na dôchodku a výborná kuchárka, s členmi rodiny sme predebatili rôzne témy, takže som mala dosť možností precvičiť a vylepšiť i svoje jazykové znalosti.

            Mgr. Laura Soboňová

            Pútnici v Canterbury

            Na základe aktívnej participácie v projekte EÚ - Erasmus + s názvom "Keď vzdelávať (sa) je radosť" som mala možnosť stráviť dva týždne v krásnom starobylom mestečku Canterbury, ktoré sa nachádza v južnom Kente na juhovýchode Anglicka.

            Názov mesta rezonoval vo mne už od mojich vysokoškolských čias, keďže jedno z povinných diel anglickej literatúry boli Canterburské poviedky - The Canterbury Tales (Geoffrey Chaucer). Toto dielo pozostáva z príbehov pútnikov, ktorí prichádzajú do katedrály v Canterbury, aby navštívili pozostatky Thomasa Becketa. Spomínaná katedrála je dominantou mesta a je jednou z najstarších a najslávnejších kresťanských stavieb v Anglicku. S radosťou som preto využila voľný čas a navštívila majestátnu katedrálu a tak som sa zaradila k nespočetnému množstvu pútnikov – návštevníkov katedrály.

            Hlavným cieľom môjho pobytu vo Veľkej Británii však bolo absolvovanie kurzu s názvom CLIL: CONTENT & METHODOLOGY FOR SECONDARY TEACHERS, ktorý bol organizovaný inštitúciou Pilgrims (preklad: pútnici J). Stretli sme sa tu učitelia rôznych predmetov z rozličných krajín Európskej únie (Slovensko, Taliansko, Fínsko, Španielsko, Maďarsko, Poľsko) a naším dorozumievacím jazykom bol samozrejme anglický jazyk. Naša vyučujúca Alexandra bola vynikajúca, skúsená učiteľka, na každú hodinu bola veľmi dobre pripravená a nás, učiteľov, ktorí sme sa na dva týždne stali študentmi J neustále „držala v strehu“. Všetci účastníci sme aktívne spolupracovali a zapájali sme sa do rôznych úloh a aktivít, ktoré pre nás naša Alex pripravila. Vyučovanie prebiehalo každý pracovný deň od 9:00 hod. do 15:30 s prestávkou na obed a tiež s dvomi kratšími prestávkami na kávu, prípadne anglický čaj. Potom nasledovali ešte dobrovoľné prednášky, ktoré trvali až do 21:30. Počas popoludňajších hodín nám bol ponúknutý sprievodný program na spoznanie krás mesta Canterbury s erudovanou sprievodkyňou. Cez víkend sme zas voľný čas strávili prehliadkou Londýna a nákupmi na Oxford Street J.

            Nezabudnuteľným zážitkom je pre mňa návšteva prístavného mesta Dover (známe tiež kvôli Lamanšskému prieplavu - The Channel Tunnel), kde sme si prezreli nádherný hrad z 12. storočia s rôznymi interaktívnymi expozíciami.

            Kurz bol pre mňa veľmi prínosný a inšpiratívny nie iba z hľadiska nových metodologických postupov, zaujímavých nápadov a vtipných aktivít, ale rovnako mi umožnil nadviazať nové medzinárodné kontakty s kolegami - učiteľmi a tak sa deliť o svoje skúsenosti a získať nové podnetné informácie.

            Verím, že všetky nadobudnuté poznatky budem môcť už čoskoro zužitkovať v praxi a tak pobyt v Canterbury bude prospešný nielen mne ale najmä mojim študentom ;-)

            Mgr. Zoja Dubovcová